Het creëren van een veilige werkomgeving is essentieel voor een werkgever. Want wie wil nou dat zijn of haar personeel gevaar loopt tijdens het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden? In sommige branches lopen werknemers meer gevaar dan in andere branches. In de branche Bouw en Installatie worden werknemers dagelijks geconfronteerd met grote gevaren. Bijvoorbeeld als iemand op een trap aan het werk is in de regen en het verkeerde schoeisel draagt. Of als men op een steiger aan het werk is zonder de juiste valbeveiliging en helm.
Goed voorbereid
Het is van groot belang om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op dit soort situaties. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever. Om zo goed mogelijk om te gaan met dit soort gevaarlijke situaties, kunnen PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) en werkschoenen worden aangeschaft voor het personeel. Een paar voorbeelden van PBM’s zijn helmen, valbeveiliging, werkhandschoenen en gelaatsmaskers. Met behulp van dit soort producten worden de risico’s op de werkvloer een stuk kleiner. Medewerkers gaan veilig en ontspannen aan de slag omdat zij op de juiste manier beschermd zijn.
Verschillende soorten
Daarnaast spelen werkschoenen voor alle beroepen een grote rol. Veel werknemers en werkgevers hebben nog nooit gehoord over ‘veiligheidsschoenen’. Deze ‘veiligheidsschoenen’ voldoen aan verschillende eisen. Zo hebben veel modellen bijvoorbeeld een beschermende neus en een antiperforatie tussenzool. Het kiezen van de juiste werkschoen hangt grotendeels af van het type werk wat iemand doet. Want deze werkzaamheden bepalen uiteindelijk aan welke eisen een veiligheidsschoen moet voldoen.
Als voorbeeld een werknemer in de bouw, zoals een schilder of stukadoor. Voor dit soort beroepen is het een absolute noodzaak dat de beschermende neus in de veiligheidsschoen aanwezig is. Deze beschermneus zal de drager beschermen tegen vallende voorwerpen. Het komt veel voor dat medewerkers in de bouw werkschoenen dragen die voldoen aan de S3 veiligheidsnormering. In dat geval beschikken de schoenen ook over de eerder besproken antiperforatie tussenzool. Deze tussenzool beschermt gebruikers tegen het binnendringen van scherpe objecten (zoals glas en spijkers) via de onderkant van de zool. Werkschoenen die zeer geschikt zijn voor de bouw, zijn bijvoorbeeld No Risk werkschoenen.
Een positieve werkomgeving
Ten slotte kan ook het kiezen van de juiste werkkleding een positieve bijdrage leveren aan een veilige werkomgeving. Bijvoorbeeld door een werkbroek met stretch waardoor een werknemer veel bewegingsvrijheid heeft. Ook bestaat er werkkleding die aan een specifieke normering voldoet, zoals reflecterende- en brandvertragende kleding. Kijk eens bij Payper werkkleding. Dat merk biedt al decennia lang hoge kwaliteit werkkleding aan.
Geef een reactie