De vraag “wat is circulaire bouw” is er één die tegenwoordig bijzonder vaak wordt gesteld. Voor circulair bouwen geldt dat het een duurzame vorm van bouwen is waarbij er wordt getracht om zoveel als mogelijk is gebruik te maken van herbruikbare grondstoffen. Dit betekent ook dat het gebruik van eindige bronnen zoveel mogelijk binnen de perken wordt gehouden. Ben jij nog niet helemaal bekend met het principe van circulair bouwen, maar zou je daar graag wat meer over te weten willen komen? Neem de inhoud van dit blogartikel dan zeker door.
Wat verstaan we precies onder circulariteit?
Het eerste wat we moeten doen wanneer we de vraag “wat is circulaire bouw” willen beantwoorden heeft betrekking tot het inzichtelijk maken wat circulariteit nu precies is. Voor alle grondstoffen geldt dat er slechts een beperkte hoeveelheid van op onze planeet voor handen is. Zo zou bijvoorbeeld op dit moment meer dan 75 procent van de beschikbare olie ondertussen zijn gewonnen. Bovendien brengt het winnen van grondstoffen veel vervuiling met zich mee. Dat kan en moet anders.
Circulair bouwen vormt een zeer belangrijk, tevens cruciaal, onderdeel van de circulaire economie. Hiermee wordt verwezen naar een economisch systeem waarin er geen afval meer bestaat en alle grondstoffen steeds opnieuw kunnen worden gebruikt. Nederland heeft zichzelf als doel gesteld om tegen het jaar 2050 volledig circulair te zijn. Voordat het zover is zal er echter nog een behoorlijke afstand moeten worden overbrugd.
Hoe ziet circulair bouwen er dan vervolgens uit?
Wat is circulaire bouw is een vraag die vandaag de dag steeds vaker gesteld wordt. Dat is ook niet meer dan logisch. De bouwsector wordt namelijk algemeen bestempeld als één van de belangrijkste transitiedomeinen richting het realiseren van een CO2-neutrale evenals circulaire economie tegen het jaar 2050. Wanneer er sprake is van circulair bouwen spreekt het voor zich dat het principe van circulariteit dient te worden toegepast. We hebben het over circulair bouwen wanneer er bij de realisatie van een gebouw een zo beperkt mogelijke hoeveelheid nieuwe grondstoffen wordt gebruikt en er tegelijkertijd ook zo weinig mogelijk vervuiling plaatsvindt.
De gehele keten wordt circulair
Het antwoord dat kan worden gegeven op de vraag “wat is circulaire bouw” is er één die meteen duidelijk maakt dat er hier behoorlijk wat bij komt kijken. De volledige keten dient immers zo circulair mogelijk ingericht te worden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat dit alles samen kan worden gevat in de onderstaande principes:
- Men dient zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke, herbruikbare bronnen;
- Voor eindige bronnen geldt dat ze zo efficiënt mogelijk moeten worden toegepast;
- Gebruikte materialen dienen na de sloop opnieuw gebruikt te kunnen worden;
Het spreekt voor zich dat de bovenstaande aandachtspunten niet de enige zijn. Verder zijn ook energiebesparing en duurzaamheid zeer belangrijke kenmerken. In de meest optimale situatie is het zo dat een gebouw niet alleen onderhoudsvriendelijk wordt ontworpen, daarnaast moet ze in haar geheel herbruikbaar evenals zelfvoorzienend zijn op het vlak van energie. Hopelijk heb je nu alle benodigde informatie om de vraag “wat is circulaire bouw’ te kunnen beantwoorden.
Geef een reactie