Een droge blusleiding is een vorstbestendig systeem dat door de brandweer gebruikt kan worden om snel water te transporteren naar een punt in het gebouw waar een brand woedt. Het is in Nederland verplicht voor gebouwen die hoger zijn dan 20 meter. Daarnaast is het ook bijzonder nuttig in gebouwen die horizontaal zeer uitgestrekt zijn en voor ondergrondse gebouwen.
Waar bestaat een droge blusleiding uit?
Het systeem bestaat uit meerdere onderdelen. Allereerst is er een voedingsaansluiting op de begane grond. Hierop kan de brandweer een brandslang aansluiten om water van een waterkraan de leidingen in te pompen. Bij grote gebouwen kunnen er meerdere voedingsaansluitingen aanwezig zijn, om zo meer water tegelijkertijd vanuit meerdere waterkranen de droge blusleidingen van het gebouw in te pompen.
Zoals duidelijk zal zijn is de voedingsaansluiting aangesloten op een pijpleiding. Deze pijplijn heeft meerdere vertakkingen op elke verdieping zodat het water naar de goede plek geleid kan worden. De pijpen zijn gemaakt van verzinkt gegalvaniseerd staal.
Aan het eind van de pijpen zitten aansluitingen waarop de brandweer vervolgens een slang op aan kan sluiten om de brand te blussen. Droge blusleiding onderhoud is verplicht bij wet jaarlijks.
Wat is het voordeel van een droge blusleiding?
Het grootste voordeel van een droge blusleiding is de tijdswinst die de brandweer heeft op het moment dat er daadwerkelijk brand uitbreekt. Normaal gesproken moeten zij een slang aansluiten op een brandkraan en vervolgens meerdere brandweerslangen afrollen en aan elkaar bevestigen totdat ze op de plaats van de brand zijn. Als de brand is uitgebroken in een gebouw met meerdere verdiepingen kan hier veel tijd mee verloren gaan.
Dit is bij een gebouw met een droge blusleiding is dit uitrollen en bevestigen van meerdere slangen niet noodzakelijk. Dat betekent dan men dus veel sneller kan beginnen met blussen. Daardoor kan een brand soms in de kiem gesmoord worden en zo kan wellicht het grootste deel van het gebouw behouden blijven. Ook is er door het gebruik van een droge blusleiding meer tijd om mensen en eigendommen te evacueren.
Conclusie
De aanleg van een droge blusleiding is verplicht voor gebouwen die hoger zijn dan 20 meter, maar kan ook zeer gunstig zijn bij andere gebouwen. Het bestaat uit een zich vertakkend pijpensysteem waarmee water vanuit een brandkraan op straat naar de verdieping waar de brand woedt verplaatst kan worden.
Dit bespaart de brandweer veel tijd waardoor zij eerder kunnen beginnen met blussen en zo mensen en goederen beter kunnen beschermen.
Voor meer over de bouw, kijk op https://www.industrie-bouw.nl/
Geef een reactie