Als jij van plan bent om een nieuw gebouw neer te zetten, dan heb je wellicht al eens van kant-en-klaar (turnkey) en op maat gemaakt bouwen (design & build) gehoord. Dit zijn twee verschillende benaderingen van bouwen. Als jij nieuw in de bouwwereld bent, dan kun je makkelijk met deze twee termen in de war raken. Dus om jou wat meer inzicht te geven, hebben we hieronder de verschillen tussen turnkey en design & build bouwen op een rij gezet. En wat voor jou een betere optie is om uit te kiezen.
Wat is een kant-en-klaar project?
Een turnkey project is een algemene term die voor bouwprojecten wordt gebruikt. Waarbij de bouwer de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt om een gebouw te ontwerpen en bouwen. Dit gebouw staat na zijn oplevering volledig ter beschikking van de investeerder.
Je kunt het ook wel een vastgoedontwikkeling project noemen waarbij de ontwikkelaar alle risico’s neemt die aan het project zijn verbonden. Al deze kant-en-klare projecten worden gebouwd om het voor de koper gemakkelijker te maken om de voltooide structuur snel te voltooien en erin te trekken.
Wat is een design & build project?
Een op maat gemaakt bouwproject is een bouwstrategie waarbij één bouwbedrijf contractueel met de projecteigenaar samenwerkt. Bij dit soort projecten heeft de eigenaar de volledige vrijheid om het hele project aan te passen. Dus van het eerste concept tot het ontwerp en de constructie. En kun je bijvoorbeeld bepalen welke HomingXL deuren en andere elementen je erin geplaatst wil hebben. Dit kan zo tot de voltooiing van het gehele bouwproject.
De voor- en nadelen van kant-en-klaar bouwen
Het kant-en-klaar bouwen verlicht de lasten voor kopers. En stimuleert de daaraan verbonden bouwbedrijven om de plannen en tijdschema’s correct te volgen. Dit is vooral een geweldige optie voor degenen die zich niet al te druk maken over de specifieke ontwerpelementen. Of voor degenen die niet genoeg tijd hebben om de volledige layout uit te zoeken.
Het belangrijkste (en voor de hand liggende) nadeel van kant-en-klare projecten is dat ze veel minder controle in handen van de investeerder bieden.
De voor- en nadelen van op maat bouwen
Eén van de belangrijkste voordelen van op maat bouwen is dat een eigenaar heel veel creatieve zeggenschap en inbreng heeft in hoe het project uiteindelijk uitpakt. Zodat ze simpel hun eigen ideeën kunnen delen en persoonlijk aan het bouwproject kunnen bijdragen.
Je kunt zo ook het budget beheren, zodat jij zelf kunt beslissen of jij je aan het bouwplan houdt of hier wijzigingen op aanbrengt. In dit type bouwprojecten kan de eigenaar elk deel van het project volgen. Hierdoor zal men minder snel door de begroting en mogelijke vertragingen in de levering verrast worden. Maar deze design & build bouwprojecten zijn vooral voor de individuen zonder enige bouwervaring lastig te hanteren.
Wat is beter?
Voor een design & build optie kiezen, is enkel mogelijk als jij je van de details van het bouwen bewust bent. Anders is het zinloos om hier tijd en geld aan te besteden. Turnkey oplossingen zijn daarentegen de betere optie voor zowel nieuwkomers als ervaren professionals.
Een kant-en-klaar huis is immers een gebouw dat van boven naar beneden al is ingericht. Dus klaar om er vrijwel direct in te trekken zodra het voltooid is.
Maar wat is nu beter? Dit hangt uiteindelijk allemaal af van hoeveel controle je (graag) zelf wilt hebben. Ben jij iemand die alles onder controle moet hebben? Dan is een design & build project misschien iets voor jou. Laat jij deze details echter liever aan iemand anders over? Dan is turnkey bouwen waarschijnlijk slimmer. Onthoud bovendien goed, dat jij hoe dan ook in de meeste gevallen echt wel de gewenste resultaten krijgt!
Geef een reactie