Een Centrac accu is een doorontwikkeling van een destijds Nederlands concept. Het is gestart als een pilot-project in een Nederlandse accufabriek. Dit vanwege de groeiende vraag naar gesloten en onderhoudsvrije accu’s. In 2005 is een Centrac accu en het project overgedragen aan Multibat. Zij hebben direct een aantal belangrijke wijzigingen gedaan met betrekking tot het concept. De productievolume liep daardoor snel op. Een Centrac accu wordt hoofdzakelijk in Duitsland geproduceerd. Vandaag de dag wordt een Centrac accu gebruikt als betrouwbare energieopslag.
Dit is de belangrijkste informatie over een Centrac accu. Alleen wat is een accu nu precies en wat doet het? Dat leggen we hieronder verder aan je uit.
Verschil accu en batterij
Vaak wordt er gedacht dat een batterij en een accu hetzelfde zijn. Dit is een logische gedachte aangezien de benaming erg met elkaar overeen komt. Alleen een accu en batterij zijn niet hetzelfde. Wat is een accu of batterij? Een batterij kun je zien als een buisje met daarin metalen plaatjes. Deze noem je ook wel elektrode. Het buisje is gevuld met bepaalde chemische stoffen. Hierbij wordt een chemische reactie opgewekt. De eigenschappen van een accu worden bepaalt door de batterijtechniek. Er zit daarom een verschil in de capaciteit, laadtijd levensduur en de zelfontlading die verschilt per type batterijtechniek. Een accu bestaat echter uit vier elementen, zit zijn:
– Negatieve elektrode
– Een positieve elektrode
– Een separator
– Elektrolyt
Hoe werkt een accu?
Een accu wordt geactiveerd bij het vormen van een gesloten circuit. Hiermee wordt de verbinding tussen de plus- en minpool van de accu mee bedoeld. De connectie tussen de plus- en de minpool zijn een gesloten circuit. In dit gesloten circuit ontstaat een reactie bij de negatieve elektrode, waarin elektronen gevormd worden. Dit is tevens één van de elementen waar een accu uit bestaat. Bij de positief geladen elektrode ontstaat ook een reactie. De opname van elektroden.
Zowel de positieve als negatieve elektroden bestaan uit verschillende materialen. Deze leidden ieder elektronen naar de terminals. De seperator, ook één van de vier onderdelen van de accu, neemt vervolgens een belangrijke rol aan. Deze voorkomt namelijk dat de elektronen tussen de twee verschillende elektrodes bewegen. Dit onderdeel laat namelijk alleen ionen door.
Op het moment van de reactie binnen de accu gebeuren er nog meer dingen. Elektronen die via het externe circuit naar de positieve elektrode stromen komen in een reactie terecht. Nu vindt er bij de negatieve elektrode opnieuw een reactie plaats. Het gevolg: elektronen kunnen opnieuw worden afgegeven aan het externe circuit. Is de accu of batterij leeg? Dan stopt dit elektrochemische proces. Het is dan tijd om de accu op te laden of de batterij te vervangen of ook op te laden mits dit mogelijk is uiteraard.
Een leuk weetje is dat bij het opladen van de accu net het omgekeerde plaatsvindt. Door het aanvoeren van elektriciteit treedt er een chemische reactie plaats. De positieve elektrode wordt ontdaan van de negatieve elektronen en vult de negatieve elektrode aan met negatieve elektronen. Tijdens dit proces kan de accu dus opladen.
Meer weten over Industrie & Bouw. Klik hier voor meer informatie!
Geef een reactie